fbpx

Nové autorské právo v Evropě

Autorské právo

Evropský parlament prošel širokou legislativou o ochraně autorských práv. Což může mít obrovský dopad na webové stránky daleko za hranicemi Evropy.

Kritici argumentují tím, že nejkontroverznější část návrhu by ve skutečnosti všem vynucovala přijetí „stahovaných filtrů“. Podobné těm, které používá YouTube, a aplikují je na všechny typy obsahu. To může způsobit problémy s ohledem na to, jak drahé mohou být takové filtry.

Právní předpisy také vyžadují, aby vlastníci webu zaplatili za fragmenty obsahu. Kritici tomu říkají „referenční daň“. I když odkazy a seznamy vyhledávacích strojů jsou od požadavků vyjmuty.

Příznivci nového zákona

„Návrh pravděpodobně omezí výměnu informací na internetu,“ uvedl v prohlášení „Gus Rossi, ředitel celosvětového výzkumu ve veřejném povědomí.“ „Velké a malé webové služby se mohou rozhodnout zavést globální směrnici. To sníží schopnost amerických uživatelů sdílet vzpomínky, politické satiry nebo články o novinkách online. „

Zastánci návrhu tvrdí, že je nezbytné chránit umělce. Jejichž práce se používá v síti Internet. Stejně jako noviny a časopisy, které riskují, že fotografie jejich modelů budou nelegálně využívány sociálními obry. „Je to velký den pro nezávislý tisk a demokracii,“ uvedla koalice v prohlášení pro evropské vydavatele.

Dosud nebyla zveřejněna žádná verze právních předpisů a nebyla zavedena přesná povaha pravidel. Stejně jako Evropský parlament stále potřebuje projednat konečnou verzi návrhu s jeho zákonodárci, Evropskou radou. Kromě toho bude každý členský stát EU muset složit své vlastní zákony.

Parlament v červenci zamítl předchozí verzi návrhu. Ale poslanec Evropského parlamentu Julia Reda, člen německé Pirátské strany a hlasitá odpůrce legislativy, uvedl. Verze schválená ve středu v nejkontroverznějších částech návrhu učinila „nic jiného než kosmetické změny“.

Odpovědnost za obsah na platformách

Obvykle jsou uživatelé internetu zodpovědní za obsah. Které nahrání na platformy jako Facebook a YouTube. Stejně jako ve Spojených státech není platforma odpovědná za porušování autorských práv ani za jiný nezákonný obsah. To znamená, že publikování platforem, jako jsou média a WordPress, se nyní musí ujistit. To, že text, který uživatelé publikují, nemá vliv na autorská práva. Ačkoli weby pro sdílení fotografií, jako je Instagram, by měly dávat pozor na obrázky autora. Avšak malé podniky jsou z pravidel osvobozeny spolu s určitými typy webů. Například otevřené zdrojové platformy a bezplatné encyklopedie na internetu.

V článku 11 tohoto zákona jsou však informace. Tyto lokality, například Facebook a Twitter, musí platit vydavatelům nebo omezovat text. Který se používá v odkazech na několik „oddělených slov“.

Ačkoli publikované verze návrhu zjevně nevyžadují, aby společnosti používaly technologii automatického filtrování. I přes skutečnost, že pravidla budou uplatňována pouze v rámci EU. Je možné, že společnosti budou používat filtry po celém světě. Stejně jako některé společnosti dodržují normy ochrany soukromí EU i mimo Evropu.

Google a Facebook pro autorská práva

V prohlášení ve středu řekl mluvčí společnosti Google: „lidé chtějí přístup k kvalitním zprávám a tvůrčím textům online. Vždy jsme řekli, že nejlepším způsobem, jak dosáhnout udržitelné budoucnosti evropských zpravodajských a tvůrčích sektorů, je větší inovace a spolupráce. A chceme pokračovat v našem úzkém partnerství.

V posledních letech je hlavní prioritou evropských vlád zapojení velkých společností, jako jsou Google a Facebook. Navzdory obrovským pravidlům důvěrnosti a „právu na zapomenutí“. EU uvalila na Googlu vysoce profilové antimonopolní pokuty a poslala Apple $145 000 000 000. daňových faktur.