fbpx

Nehoda v Dánsku

V Dánsku musí být všechna vozidla pokryta povinným pojištěním občanskoprávní odpovědnosti, které pokrývá zranění a/nebo škody, které mohou být způsobeny jiným osobám nebo jejich vlastnictvím.

V případě nehody

1.V případě poranění tel: 112 pro ambulanci a policii; Policejní pohotovostní číslo-114.

2.Okamžitě zastavte.

3.Zachovat všechny důkazy.

4.Pomozte obětem, pokud jsou. Nepřemisťujte oběť, pokud nehrozí nebezpečí. Pokud je nehoda vážná nebo existuje neshoda ohledně okolností nehody, policie vypracuje zprávu, která se používá při reklamaci.

Na místě nehody

Každý, kdo se účastní nehody v Dánsku, by se měl zastavit na místě činu. Podle dánského práva musí být všechny nehody související se zraněním nebo sporem hlášeny místní policii. Vozidlo nemůže být přemístěny, pokud není v nebezpečné poloze, což může vést k další nehodě.

V případě nehody musí mít všichni účastníci úplné pojistné informace, aby poskytli co nejvíce detailů, pokud jde o nárok. Jsou požadovány následující informace:

1.Jména a adresy všech řidičů zapojených do nehody.

2.Řidičský průkaz.

3.Podrobnosti o pojištění.

4.Poznávací značky zúčastněných vozidel.

5.Podrobnosti o vozidle (model).

Pokud je to možné, vyfoťte místo pro policii a pojišťovnu. Policie také obvykle vyžaduje po řidiči, kteří se zúčastnili nehody, aby mohli provést test na alkohol nebo drogy. Při jízdě v opilosti jsou v Dánsku přísné tresty, avšak řidič může řídit do 0,4 promile.

Vytvoření nároku

Pojišťovny obvykle poskytují standardní formulář hlášení o událostech/pohledávce (Skadesanmeldelse), který lze použít v případě nehody. Pokud se na scéně nachází policie, pošlete kopii policejní zprávy pojišťovně.

Pojistná žádost může být podána online na internetových stránkách pojišťovny nebo telefonicky. Reklamace musí být podány do šesti měsíců od nehody.

V případě že jste učastníkem automobilové nehody v Dánsku nebo v jiných zemích EU, ve Spojených státech a v Kanadě, vyhledejte právní pomoc od našich právníků „Advokat v Evpropě“ s.r.o.