fbpx

Co dělat při autonehodě v zahraničí?

V tomto článku si popíšeme detailní kroky, které účastník havárie v Polsku, Anglii, Německu, Itálii, Francii, Anglii, Švédsku, Norsku a dalších zemích evropské unie musí splnit, aby pojišťovna kompenzovala všechny běžné výdaje spojené s havárií v zahraničí.

První věc, kterou po nehodě na silnici musíte udělat, je zavolat policii, i když poškození poškození auta není značné. Bude to další záruka, že vaše práva budou chráněna. Policie sepíše protokol o nehodě, jehož kopii byste měli dostat. Nebo alespoň požadujte po policii číslo sestaveného protokolu o dopravní nehodě. Od dalšího účastníka požádejte o pojištění na vozidlo, také si udělejte fotku těchto dokladů nebo kopii. Informujte vaší pojišťovnu, nebo jejich zástupce v zemi vašeho působení (všechna telefonní čísla zástupců v různých zemích jsou na zadní straně, nebo v příloze vaší pojistky).

Jste poškozený při dopravní nehodě

Pokud nejste viníkem dopravní nehody, pak všechny vaše následné výdaje spojené s pobytem v zahraničí, hotel, pronájem jiného auta, převoz vašeho auta do servisního střediska a jeho opravu, bude krýt zahraniční pojišťovna viníka dopravní nehody. Proto je zde důležité ukládat všechny šeky a účty.

Jste viníkem dopravní nehody

Pokud jste zavinil dopravní nehodu a policie to potvrdí, pak vás dodatečně budou pokutovat za spáchání dopravní nehody stanovené zákony dané země. (Částky se pohybují od 70 do 300 eur). Všechny ostatní výdaje pro ostatní účastníky dopravní nehody bude krýt vaše pojišťovna. Informujte ji rovnou telefonicky.

Žádné další závazky vůči ostatním účastníkům dopravní nehody proto nesnesete. Zato oprava vašeho auta a výdaje vaší osoby se po nehodě lomí na vaše ramena. Proto buďte na silnicích opatrní. Berte v úvahu, že manýry jízdy cizinců jsou výrazně odlišné od obvyklých pro nás.

V případě vzniku problémových situací, nebo když pojišťovna nechce vyplatit náhradu za dopravní nehodu, obraťte se na nás. Vždy jsme na vaší straně.