fbpx

Co se stane, když nenahlásíte nehodu v Evropě?

Dopravní nehody se bohužel stávají často a vždy existuje možnost, že nikdo nebude vážně zraněn a poškození po nehodě nebude příliš velké. Co se ale stane když tuto menší autonehodu nenahlásíte? Odpověď na tuto otázku moc lidí neví.

V okamžiku kdy jste zjistili, že všichni účastníci nehody jsou v pořádku, je důležité si vše ověřit, popřípadě sepsat. Je potřeba ohodnotit škodu a nahlásit incident. Mnoho řidičů se zajímá, jak moc je důležité skutečně nahlásit nehodu a co se stane, pokud se nehoda nenahlásí.

Proto jsme sepsali pár užitečných informací, kdy je potřeba autonehodu ohlásit na orgán tomu určený.

DÁT VĚDĚT POLICII O DOPRAVNÍ NEHODĚ

Nemusíte hlásit každou autonehodu a existují pravidla, která Vám pomůžou. Pokud však máte v Evropě autonehodu, kterou je potřeba nahlásit, musíte to udělat do 24 hodin. Zde jsou případy, kdy je nutné nahlásit incident:

  • Celkové škody na automobilech přesahují 100 000 Kč.
  • Vládní vozidla byly zapojené do nehody.
  • Zraněný Chodec.
  • Někdo byl zraněn.
  • Byl spáchán trestný čin.
  • Jeden z řidičů nebyl pojištěn.

Co když neřekněte o autonehodě své pojišťovně ?

Pojišťovny mají jiné pravidla než policie při hlášení nehod. Je velmi pravděpodobné, že smlouva uvádí, že je nutné hlásit všechny nehody, bez ohledu na to, jak malé poškození při nehodě vzniklo. Pojišťovnu je důležité informovat ihned jakmile to půjde.

Prvním důvodem, proč kontaktovat pojišťovnu co nejdříve je ten, že pokud se poskytovatel pojištění vozidel dozví o nehodě z druhé strany, může váš  případ dokonce i zrušit.

Kromě toho vám pojišťovna může zvýšit poplatky nebo zrušit smlouvu. Proto je vždy nejlepší dodržovat správný protokol po jakékoliv nehodě. Což znamená, že byste ji měli okamžitě nahlásit policii a vaši pojišťovně.

SOUD

Z fondu úrazového pojištění je možné zaplatit náklady až do výše 200 000 EUR (včetně úroků před vydáním rozhodnutí). Tyto náklady zahrnují poškození při autonehodě a náklady na právní řízení. Poraďte se s našim právníkem ve firmě Advokát v Evropě s.r.o., a dozvíte se víc.